Ligan sitter tillsammans vid ett bord
En av alla bilder som fanns i de åtalades mobiltelefoner. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Tjuvfiskehärvan

Huvudmannen döms till fängelse i tjuvfiskehärvan

Assistentåklagare Saramaria Johansson: Tjuvfiskehärvan fälldes i tingsrätten
1:46 min

Samtliga nio åtalade i den stora tjuvfiskehärvan fälldes i tingsrätten. Den så kallade 42-årige huvudmannen döms till fängelse i 14 månader.

Det var i augusti som tjuvfisket upptäcktes i Norra Bergundasjön, vilket ledde fram till avslöjandet av den största tjuvfiskehärvan i flera sydsvenska insjöar. I Jönköpings län har de framförallt härjat i de södra delarna men också andra delar av Småland.

Totalt nio män i åldern 30 till 60 år har stått åtalade misstänkta för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

När domen kom på tisdagen visar den att den man som ansetts vara huvudman döms till ett år och två månaders fängelse, för grovt häleri. Han skall dessutom betala knappt 410 000 kronor till staten, den summa som man anser att den upplockade fisken var värd.

De övriga åtta får villkorlig dom för brott mot fiskelagen.

Tingsrätten anser att vad som framkommit om omfattning av både fiske och hantering av den upptagna fisken visar på storskalig och professionellt skött verksamhet och att det därför är uppenbart att det skett i större skala än vad fiskekorten medgett och att det skett i syfte av att tjäna pengar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".