Korridor med dörrar som går in till träbås.
Här, i den gamla bilhallen Oskarshall, bor många nyanlända med uppehållstillstånd i Jönköping. Men trots den här lösningen är Jönköping en av de sämre kommunerna i landet på att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. Foto: Arkivbild, Petra Levinson/Sveriges Radio.
Jönköping.

Jönköping femte sämst i landet på att ta emot nyanlända

Kommunerna har bara tagit emot 80 procent av de nyanlända som fått uppehållstillstånd och ska kommunplaceras i år.

Jönköping är femte sämsta kommun i landet när det gäller att ta emot personer som fått uppehållstillstånd och som anvisats till kommunen av Migrationsverket. Lagen säger att de här personerna ska tas emot inom två månader, men i Jönköping har 87 av de som skulle tagits emot i år inte fått komma. Endast Täby (115), Kungsbacka (109), Lund (103) och Tyresö (89) är sämre.

Till en del kommuner skickas asylsökande trots att det inte finns något ordnat boende.

För Wassim Alkhatib gick flytten till en husvagn.

--Det är inte bra. Det är kallt, säger han, när TT möter honom i husvagnsboendet på en industritomt i utkanten av Staffanstorp, där han bott i två månader.

När Migrationsverket i september började skicka flyktingar till Staffanstorp trots att boende inte var ordnat, kom husvagnslösningen till. Även till Tyresö och Partille har Migrationsverket skickat nyanlända utan att kommunerna haft en boendelösning, och det kan komma att bli så i fler fall.

--Vi kommer att fortsätta att följa lagen och anvisa även om kommuner säger att de inte kan ta emot, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket.

5 000 väntar

Totalt är det 23 600 nyanlända med uppehållstillstånd som ska fördelas mellan kommunerna i år. Av dessa har nu 18 750 flyttat till en anvisad kommun, men närmare 5 000 väntar på att bli mottagna före sista februari.

Enligt lag får kommunerna två månader på sig efter en anvisning. Men många kommuner klarar inte uppgiften - tio kommuner har 50 eller fler anvisade nyanlända som fått vänta mer än två månader. Bara 64 kommuner är helt klara med sitt mottagande för i år.

--Men jämför vi med samma period förra året så har det fungerat bättre i år, säger Magnus Rodin.

2016 års anvisningar är i princip avklarade, uppger han. Förra veckan var bara ett fåtal ärenden kvar, men i de fallen väntas en lösning i närtid.

"Har abdikerat"

Staffanstorp är en av de kommuner som har brutit mot tvåmånadersregeln - 50 personer som är anvisade dit har fått vänta mer än två månader. Kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) anser att bosättningslagen aldrig borde ha instiftats.

--Det blir inte fler bostäder så snabbt bara för att man lagstiftar om detta, säger han till TT.

Han ser det som att staten abdikerat och skyfflat över ansvaret för den förda migrationspolitiken på kommunerna.

--Det är ett märkligt agerande att stänga ner ganska välfungerande statliga boenden och anvisa till kommuner, när så många kommuner anger att de har det väldigt tufft.

Efterlyser lyhördhet

Hans partikollega Pia Almström, kommunstyrelseordförande i Kävlinge, efterlyser större lyhördhet från staten. Kävlinge har precis fått veta att Migrationsverket snart även dit kommer att skicka nyanlända, trots att bostadslösning saknas. Kommunen har annonserat efter privatpersoner som kan ställa upp, men i värsta fall kan anvisade få bo i idrottshallar.

--Det är inget vi vill, men det kan bli så, säger hon.

Kommunerna nedan med flest antal anvisade personer med uppehållstillstånd som inte har tagits emot inom de två månader som lagen föreskriver

Täby: 115 personer

Kungsbacka: 109 personer

Lund: 103 personer

Tyresö: 89 personer

Jönköping: 87 personer

Malmö: 74 personer

Borås: 68 personer

Växjö: 55 personer

Härryda: 54 personer

Staffanstorp: 50 personerKälla: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".