Närbild på en arm och röda slangar.
1 av 2
Dialysvården i länet inspirerar hela världen. Foto: Angelica Zander/SvD/TT.
Agneta Jansmyr, Mia Frisk och Dag Larsson.
2 av 2
Agneta Jansmyr, Mia Frisk och Dag Larsson. Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio.
Jönköpings län

USA tipsar om vården i länet

3:05 min

Det sätt som region Jönköpings län jobbar med dialyspatienter har så gott renommé att regionpolitiker från hela Sverige inspireras.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som ser region Jönköpings län som ett gott exempel på vård där patienten själv får vara med och påverka sin vård. Nu kan den här metoden komma att sprida sig till andra landsting och regioner i landet. 

Men det var efter ett att en amerikansk organisation uppmärksammat Jönköping som SKL ordnade med ett studiebesök. Organisationen menar att region Jönköpings län och Qulturum är ett av de bästa exemplen i världen på utveckling och förbättring från USA.

– Just den här forsknings- och utvecklingsenheten på Qulturum är enastående och faktiskt världsberömd. Jag tror inte att den är Sverigeberömd, men det kanske den borde vara, säger Dag Larsson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista