Konjunkturinstitutets logga.
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Två år efter flyktingkrisen

Experten om kostnaderna för flyktingmottagandet

2:40 min

Flyktingmottagandet under hösten 2015 har kostat miljarder. Kortsiktigt har det gett en ekonomisk boost. Den långsiktiga påverkan är oklar.

Hösten 2015 kom det rekordmånga asylsökande till Sverige och bland annat Jönköpings län. I samband med det ökade också kostnaderna för flyktingmottagandet.
– Det rör sig om 60 eller 70 miljarder för vardera åren 2016 och 2017, säger Karolina Holmberg som är chef för Offentliga finanser på Konjunkturinstitutet. 

Det kan jämföras med en kostnad på 20 miljarder för det flyktingmottagande som var 2013.

Under de här åren har staten inte behövt dra ner på något för att bekosta flyktingmottagandet, utan i stället har Sverige sparat mindre än tidigare. Och kortsiktigt har kostnaderna gett en boost till landets ekonomi, medan det är oklart hur de påverkar långsiktigt.

– Det är pengar som spenderats i Sverige på bostäder, kläder och skor och vi har sysselsatt människor i offentlig sektor och det har förstärkt den goda konjunktur som vi nu har, i det längre perspektivet beror det på hur vi lyckas att få in de nyanlända på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista