Malin Wengholm, Håkan Jansson och Samuel Godrén. Foto:
1 av 2
Malin Wengholm (M) och Håkan Jansson (M) har förhandlat med Samuel Godrén (SD) för att få igenom Alliansens budgetar i Region Jönköpings län sedan 2014. Foto: Arkivbild/David Westh/Sveriges Radio, arkivbild/Peter Jernberg/Sveriges Radio, Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Mia Frisk. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Regionråd Mia Frisk (KD) säger att hon är väldigt förvånad över uppgifterna om förhandlingar mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i Region Jönköpings län. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Politik

P4 Jönköping avslöjar: M i regionen förhandlar med SD

4:42 min

En stor spricka har uppstått i Alliansen i Region Jönköpings län efter budgetdebaclet förra veckan.

P4 Jönköping kan i dag avslöja att tidigare års budgetsegrar för Alliansen i Region Jönköpings län varit resultatet av förhandlingar mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Samtliga partier i Alliansen säger att förhandlingar med Sverigedemokraterna är uteslutet; det sker inte, det kommer inte att ske och det har inte skett. Men Sverigedemokraterna har 2014, 2015 och 2016 ändå röstat på Alliansens budgetförslag i Region Jönköpings län, vilket varit en förutsättning för att det skulle vinna. I år lade Sverigedemokraterna ner sina röster - och Alliansens budget föll.

P4 Jönköping har kartlagt spelet bakom budgetarbetet och kan nu berätta hur Moderaterna förhandlat med Sverigedemokraterna, förhandlingar som övriga Allianspartier säger sig ha varit omedvetna om.

Samuel Godrén, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen, berättar om hur han och Malin Wengolm, moderat regionstyrelseordförande, försökte hitta möjligheter för att få SD att rösta för Alliansens budget i år. Ett första förslag från Samuel Godréns sida förkastades av Malin Wengholm.

– Då svarade jag: "titta om det finns något annat i vår budget ni kan stötta". Då, efter att ha tittat på detta, hörde hon av sig och sa att "det här med dokumentation i vården, att minska administration, det kan ju vara något... Men jag måste förankra det hos Alliansen", sa hon. Sen gick det väl någon dag och så hörde hon av sig och sa "det här blir kärvt. Det känns inte som att vi kommer få enhet om att kunna bifalla detta".

Hon går till dig - eller du går till henne - och sen går hon till Alliansen och så återkommer hon till dig, är det rätt uppfattat?

– Ja, jo men så var det ju, säger Samuel Godrén.

Minst ett liknande möte Sverigedemokraterna och Moderaterna emellan ägde rum innan budgetfullmäktige förra året, enligt Godrén. Då biföll Alliansen ett yrkande från Sverigedemokraterna gällande barnsjukvården i länet - och Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budget.

– Jag har inte förhandlat, säger Malin Wengholm efter att ha fått höra Samuel Godrén beskrivning av deras möte.
– Vi har förklarat vilka förslag som vi ser går i linje med vår politik, som vi kan tänka oss att stödja. Sen har inte de fallit alla partier i smaken och man vill ju så klart få stöd för fler saker i sin budget.

Även inför budgeten 2014 förhandlade Samuel Godrén med Moderaterna. Då med Wengholms företrädare, Håkan Jansson. Jansson bekräftar att han förhandlade med Sverigedemokraterna 2014.

– Ja, inför budget -15 ja, just det.

Han menar att de andra gruppledarna i Alliansen känt till samtalen han haft med Sverigedemokraterna inför budgetfullmäktige.

– Ja, självfallet.

De vet om det, det är din uppfattning?

– Jajajaja, allt annat är ju trams, säger Håkan Jansson.

Malin Wengholm säger sig också vara helt säker på att hennes Allianskollegor haft kännedom om de samtal hon haft med Sverigedemokraterna kring budgetarbetet.

– Självklart. Och vi stöder inget annat än det vi gemensamt kommit överens om, säger hon.

Men vare sig Centerpartiets regionråd Rune Backlund eller Liberalernas gruppledare Jimmy Ekström säger sig ha känt till samtal av den typen Samuel Godrén beskriver mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Förhandling gentemot Sverigedemokraterna finns inte utrymme för, det har vi beslutat om inom Alliansen, säger Jimmy Ekström.

Mest upprörd över uppgifterna om förhandlingar mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i Regionen tycks Kristdemokraternas regionråd Mia Frisk vara.

– Det må vara naivt av mig, men jag har utgått ifrån att det vi har sagt och kommit överens om, det gäller. Det finns inget mandat att förhandla med Sverigedemokraterna och det är helt klart.

Du vill inte riktigt tro på det du hör här?

– Nej, det vill jag inte. Vi har ett väldigt bra samarbete i Alliansen och har haft det under alla år, så jag blir väldigt förvånad, säger Mia Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista