Janne Andersson, förbundskapten
1 av 2
Janne Andersson, förbundskapten för svenska herrlandslaget i fotboll, kom som bokat sen lång tid tillbaka till Värnamo för att föreläsa. Foto: Karin Selldén/Sverigs Radio.
Victor Magnusson Värnamo Hockey
2 av 2
Victor Magnusson, Värnamo Hockey, som arrangerar frukostföreläsningar för sponsorer. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Värnamo

Bengans ledarfilosofi inspirerade Janne

4:39 min

Efter kvalskrällen mot Italien är Sveriges förbundskapten i fotboll, Janne Andersson, ett stort dragplåster. I Värnamo fyllde han lokalen till sista plats.

Värnamo hockey har lyckats locka en av Sveriges hetaste idrottsprofiler till en frukostföreläsning; fotbollens förbundskapten Janne Andersson. Han bokades för snart ett år sedan för att tala på temat "Ett lagbygge på högsta nivå" och tajmingen kunde ju inte vara bättre.

– Det här föredraget tackade jag ja till för ett år sen, annars tackar jag nej till mycket nu. Men jag håller vad jag lovar, säger Janne Andersson om att han så tätt efter Italienmatchen föreläser i Värnamo.

Janne Andersson är från Halmstad, samma stad som en annan mycket framgångsrik förbundskapten, Bengt "Bengan" Johansson, som under hela 90-talet ledde svenska handbollslandslaget till världsframgång. Och de har inte bara hemstaden gemensamt. Likheten i deras ledarskap, att hylla kollektivet, laginsatsen och ödmjukheten inför uppgiften, är också stor. och Bengan ledde Bengan Boys och fotbollslandslaget kallas nu för Jannes gäng.

– Bengan var min gympalärare och jag växte upp bara några hundra meter ifrån honom, och jag har följt hela hans karriär. Jag är dålig på att ha förebilder, men har jag någon som är lite förebild så är det Bengt i så fall, för jag gillade hans ledarskap. Och när Janne Andersson beskriver sitt eget ledarskap säger han:

– Jag hyllar kollektivet, att alla ska samma grundförutsättningar, men det betyder inte att alla ska vara likadana. Jag är tydlig hur jag vill ha det och är prestigelös.

Det brukar komma runt 60 personer till Värnamo Hockeys sponsorträffar, men under Janne Anderssons föreläsning trängde nästan 100 personer ihop sig kring frukostborden på ett av stadens hotell.

Dessa frukostföreläsningar, fem per år samt en avslutande resa, som Värnamo Hockey säljer till sina sponsorer kallas Executive Club, inbringar betydande resurser till division 2-klubben, berättar Viktor Magnusson, som sitter i styrelsen:

– Vi försöker hålla bra kvalitet på föreläsningarna och nu är 27 företag med och tjänar bra med pengar på det. Vårt mål är att det ska växa till 40 företag som köper föreläsningspaketet nästa år.

Hör Viktor Magnusson berätta hur Värnamo Hockey får in sponsorpengar på föreläsningar i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista