Niclas Palmgren och Arne Ekegren. Foto: arkivbilder/Jonatan Nilsson/Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Niclas Palmgren (M), regionfullmäktigeledamot från Gislaved, tycker inte om uppgifterna om att Moderaterna förhandlat med Sverigedemokraterna. Arne Ekegren (M), regionfullmäktigeledamot från Bor, tycker däremot att det är bra att Moderaterna sökt stöd för sin budget även från Sverigedemokraterna. Foto: arkivbilder/Jonatan Nilsson/Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Politik

Delade meningar om SD-förhandlingar bland moderaterna

1:49 min

Har Moderaterna gjort rätt som aktivt försökt få Sverigedemokraternas stöd för sin budget i regionen? Åsikterna går isär inom partiet.

P4 Jönköpings avslöjande om att Moderaternas högsta företrädare i Region Jönköpings län förhandlat med Sverigedemokraterna inför budgetarna de senaste åren väcker reaktioner bland moderaterna i fullmäktige.

– Jag tycker det är bra. Vi har fått igenom vår politik och Alliansens politik, säger Arne Ekegren från Bor.

Alliansens budgetsegrar i Region Jönköpings län den här mandatperioden har varit resultatet av förhandlingar mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraternas gruppledare Samuel Godrén har inför i vart fall budgetarna 2014, 2016 och 2017 förhandlat med den moderata regionstyrelseordföranden, först Håkan Jansson och sedan Malin Wengholm. De övriga Allianspartierna säger sig vara omedvetna om de här samtalen.

När den styrande Alliansens budget i år föll var det för att Sverigedemokraterna lade ner sina röster, då de denna gång inte fick gehör för sina önskemål från Alliansens sida.

När P4 Jönköping i dag ringer runt till Moderaternas företrädare i regionfullmäktige är reaktionerna blandade. Flera vill inte kommentera alls. Niclas Palmgren från Gislaved har svårt att tro att några förhandlingar ägt rum, men är tydlig med att han inte accepterar sådana med Sverigedemokraterna.

– Jag ställer mig inte bakom förhandlingar med Sverigedemokraterna, nej det gör jag inte.

Anders Wilander från Tranås har en mer öppen hållning.

– Ja, bra eller dåligt ... Om det är så som det uttrycks att förra ordföranden gjorde så, då står ju han för det naturligtvis och hade han det förankrat i Alliansen så ser jag inga problem med det.

Övriga Allianspartier säger att det inte är förankrat..?

– Ja, då är det ju mindre bra.

Men oavsett vilket, så ser Anders Wilander inga problem med att aktivt söka stöd för sin politik hos Sverigedemokraterna.

– Nej, jag ser inte det som något större bekymmer faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista