Felix omgiven av tre andra personer i teamet
1 av 2
Felix Rosenqvist i masskrasch under kvalheat Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.
Röd bil som är kraschad
2 av 2
Felix bil efter kraschen Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Masskrasch sätter stopp för Felix Rosenqvist i Macau

Felix Rosenqvist tvingades stå över söndagens finalrace vid VM-tävlingen för GT-racing i Macau, Kina skriver Motorsport Publication.

Det efter att hans Ferrari 488 GT3 skadats i en spektakulär masskrasch under lördagens föregående kvalheat.

Rosenqvist, som vunnit Macaus berömda Formel 3-lopp två gånger och som i helgen gjorde sin första start i tävlingens GT-klass, var en av hela 12 förare som drogs in i en dramatisk olycka på den trånga och tighta stadsbanan i Fjärran Östern.
  
Incidenten inträffade på det första varvet av lördagens så kallade Kvalificeringsrace, som i sin tur avgör startuppställningen till söndagens direkt avgörande final. Spanjoren Daniel Juncadella touchade räcket i ett av banans smalaste partier - Police-kurvan - och sjösatte en kedjereaktion som fick mycket stora konsekvenser.

Tolv bilar förstördes helt eller delvis i smällen, som alltså var av sådan magnitud att Rosenqvist - liksom fem andra förare (Laurens Vanthoor, Mirko Bortolotti, Tom Blomqvist, Fabian Plentz och Markus Pommer) - inte kunde komma till start i söndagsfinalen.

Rosenqvist var ensam Ferrari-förare i fältet, vilket bidrog till att hans team - amerikanska Scuderia Corsa - saknade några av de reservdelar som hade krävts för att kunna ställa smålänningens bil på startlinjen på söndagen. 
 
Tråkigt att det skulle bli så här, men det är sådant som kan hända i motorsport ibland - framför allt här i Macau, säger Felix Rosenqvist. Kurvan där det hände är helt blind, och om någon kraschar i utgången kommer man inte kunna uppfatta det förrän det är försent. Om någon dessutom kör av där på första varvet, när bilarna är så tätt samlade, blir det riktigt stora problem. Inte vad jag hade hoppats på i mitt första GT-race här, men det har ändå varit en värdefull erfarenhet. Förhoppningsvis kan jag komma tillbaka igen nästa år och ge det ett nytt försök.    

Rosenqvist hade inlett helgen i Macau lovande med fjärde bästa tid bakom en trio av Mercedes-bilar på den första fria träningen, och var placerad i mitten av det 20 bilar stora startfältet när masskraschen inträffade.

VM-titeln landade till slut hos Mercedes-stjärnan Edoardo Mortara, som till vardags tävlar i både internationell GT-racing och i tyska DTM.
 
Felix Rosenqvist reser nu tillbaka till Europa för att intensifiera uppladdningen inför premiären av 2017-18 års Formel E-säsong, som inleds i centrala Hong Kong - bara en kort båtfärd från Macau - den 2-3 december.

Mattias Persson / Motorsport Publication

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".