En man och en pojke går bland rasmassorna efter sönderbombade hus.
Läget i Syrien är något bättre än för två år sedan, enligt Migrationsverket. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.
Två år efter flyktingkrisen

Så följer Migrationsverket läget i Syrien

4:38 min

Rekordmånga flyktingar kom till Jönköpings län hösten 2015, många av dem från Syrien och Afghanistan.

På Migrationsverket följer man läget i länderna som folk flytt i från. Myndigheten har en enhet som jobbar med att ta fram aktuell och relevant information om ett land.
– Nästan alltid åker vi själva med en delegation till landet i fråga och träffar olika organisationer, myndighet och frivilligorganisationer, och sen sammanställs en landrapport om till exempel situationen i Afghanistan, säger Peter Mokvist som är expert på migrationsrättsenheten på Migrationsverket.

Hur är då situationen i Syrien nu jämfört med hösten 2015?
– Det är något bättre i Syrien, men det är fortfarande så att vi bedömer att säkerhetsläget är så allvarligt att den som är där riskerar att råka ut för saker och ting.

Och i Afghanistan?
– Läget har blivit något lite värre där, men det är fortfarande så att i alla provinser utom två krävs det individuella skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige, någonting utöver den allmänna situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista