Skiss ny arena.
Skiss från Tengbomgruppen.
Fotboll

J-Södras degradering kan sätta stopp för Jordbron

1:35 min

Mycket tyder nu på att det inte blir någon ny fotbollsarena vid Jordbron i Jönköping.

När Jönköpings Södra i går förlorade kvalet mot Trelleborg och fick lämna Allsvenskan, då föll också planerna på en ny fotbollsarena i vid Jordbron i Jönköping. Den bedömningen gör i dag flera personer som P4 Jönköping pratat med.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag kände mig ganska lättad faktiskt, därför att trycket på oss att åstadkomma en allsvensk arena, snabbt, minskade en del, säger Anna Mårtensson (L) till P4 Jönköping.

Diskussionerna om en ny fotbollsarena i Jönköping har pågått under många år men i vintras tog fullmäktige beslut om att bygga den nya arena vid jordbron till en kostnad av drygt 500 miljoner kronor. Oppositionen körde över den styrande alliansen.

Men sedan har kritiken mot beslutet vuxit, kritikerna menar att arenan blir för dyr att bygga och driva.

Kommunalrådet och Kristdemokraten Andreas Sturesson har till och med motionerat om att riva upp beslutet.

Även om arbetet med att projektera den nya arenan är i full gång så pågår det också blocköverskridande förhandlingar om en billigare fotbollsarena, förhandlingar som även innehåller byggandet andra arenor som till exempel en ny simhall.

Initiativet kommer från de rödgröna partierna och Ilan de Basso som är socialdemokratiskt kommunalråd erkänner att man nu är villiga ompröva sitt ja till ny arena vid Jordbron.

– Vi har öppnat upp från s, mp och v för att diskutera de här frågorna och då är vi naturligtvis också beredda att ta en diskussion kring Jordbron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista