En skylt nedstucken i jorden talar om att ett fibernät snart kommer att dras här. I bakgrunden en röd stuga med vita knutar.
1 av 3
2018 ska fiberkabeln vara framdragen till Håkan Englunds stuga. Foto: Paul Zyra/SR
Håkan Englund sitter framför sin dator med ett tangentbord framför sig. I ett fönster i väggen syns barrträd.
2 av 3
Håkan Englund tillbringar många frustrerande timmar framför datorn. Foto: Paul Zyra/SR
Magnus Ahlsteiner ler mot kameran där han står utomhus.
3 av 3
Magnus Ahlsteiner, en av de drivande i Reftele-Anderstorps fiberförening. Foto: Paul Zyra/SR
Gislaved

Missnöjd med mobilt bredband – gick med i fiberförening

1:44 min

Egenföretagaren Håkan Englund har tröttnat på det mobila bredband han betalar för. Han var först med att gå med i Reftele-Anderstorps fiberförening.

Snabbt internet är en självklarhet för många, men på landsbygden finns det fortfarande många som brottas med dålig uppkoppling.

För att snabba på utbyggnaden av bredband har många lokala fibernätsföreningar bildats de senaste åren runt om i länet.

Håkan Englund bor i skogstrakterna mellan Reftele och Anderstorp. Han driver ett utbildningsföretag där de största kunderna är lastbilstillverkare i storstadsregionerna.

Englund betalar för mobilt bredband, men är mycket missnöjd. Kapaciteten varierar nämligen under dagen, och när P4 Jönköping hälsar på tar det väldigt lång tid för en enkel sida som SVT Text att ladda upp.

Är det inte något du får räkna med när du valt att bosätta dig i skogen, långt från telemasterna?

– Varför då? Det är väl en sak om datatrafiken är jämn; om jag skulle ha 0,5 Mbit konstant. Men varför ska det vandra upp och ner? Vissa veckor är det bra, vissa är det dåligt. Det där förstår jag mig inte på, säger Håkan Englund.

Men till våren ska problemen vara lösta. Då ska han kunna kommunicera med sina uppdragsgivare via ett fiberkabel som ger 100 Mbit/sekunden. När Håkans granne Magnus Ahlsteiner tog initiativet till att starta en fiberförening, var Englund den förste som gick med.

Nu står Reftele Anderstorps fiberförening beredd att börja gräva i marken i sydöstra delen av Gislaveds kommun. Cirka 350 hushåll finns i området och 97 procent av dessa har tackat ja till att vara med.

Eftersom det är långt mellan fastigheterna på landet, är det långa sträckor som grävas för fiberkablarna. Föreningen räknar med på en genomsnittskostnad på 55 000–60 000 kronor per anslutning.

Men föreningen har satt anslutningspriset till 20 000 kronor. 60 procent av kostnaden täcks av bidrag från länsstyrelsen. Det skulle ge ett nettopris på över 25 000 kronor, men föreningen har lagt sig på 20 000 kronor. 

Magnus Ahlsteiner tror nämligen att det går en smärtgräns över den summan. I stället ska föreningen få kostnadstäckning genom något högre månadsavgifter.

Vad som gör Reftele-Anderstorps fiberförening lite ovanlig, är att när nätet är utlagt så ska inte driften lämnas över till någon kommersiell aktör. I stället är det föreningen själv som ska driva nätet som operatör.

– Många av oss här i Småland är väl sådana att vi tycker inte om att lägga pengarna till nätverksägare som Eon till exempel. Och därför vill man lägga pengarna i egen ficka. Det är nog den starkaste orsaken till att vi har valt den vägen, avslutar Magnus Ahlsteiner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista