Nya svenska mynt och sedlar ligger huller om buller.
1 av 2
En fortsatt svag svensk krona underlättar exporten för länets industrier. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Massor nedhuggna träd ligger staplade i skogen i vintermiljö.
2 av 2
Träindustrin i Jönköping gynnas av den svaga svenska kronan, säger Såg i Syds vd PerArne Nordholts. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Svag krona glädjer länets sågverk

PerArne Nordholts, Såg i Syd: Innebär bra sysselsättning och skatteintäkter
1:53 min

Den svenska kronan fortsätter att försvagas mot framför allt euron, och är nu på sin hittills lägsta nivå i år.

Det är framför allt den låga räntan och oron på bostadsmarkanden som gör att den svenska kronan är svag. Det säger Lars Henriksson, valutastrateg på Handelsbanken till P4 Jönköping.

En euro kostar just nu omkring 10 svenska kronor, det är det högsta hittills i år. Men en svag krona innebär att det blir billigare att köpa svenska produkter utomlands, något som gynnar bland annat exporten för länets sågverk.

– Det innebär en bra sysselsättning och bra skatteintäkter, säger PerArne Nordholts, vd för sågverkens branschorganisation Såg i Syd.

– Exportintänkter ger pengar in till landet också, även det är positivt.

Men medan industrierna tjänar på en försvagad krona, innebär det samtidigt att det blir en aning dyrare för länsbor som ska semestra ute i Europa.

– Visst påverkar det om du ska handla väldigt mycket kläder och sånt och har tänkt att göra det utomlands, säger Stefan Falk, vd för Resehuset i Jönköping.

– Men vi kan inte se någon skillnad hos våra resenärer, att de tänker på det när de åker utomlands eller avstår sina resor på grund av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".