Amanda Moln.
Amanda Moln. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
#deadline

Amanda skriver under för framtiden

3:22 min

Amanda Moln, ung journaliststudent, har skrivit under uppropet #deadline. Nästa vecka ska hon ut på långpraktik.

Över 4 000 kvinnliga journalister skriver i uppropet deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna.

– Jag har skrivit under för det berör mig som ska ut i den här branschen nu och för att jag stöttar alla utsatta kvinnor. Ju fler vi är desto starkare blir rösten, säger Amanda Moln, 26. Hon går andra året på journalistutbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping.

En av orsakerna till att trakasserierna inte kommit fram förrän nu är att många journalister har otrygga anställningar, påpekar många i uppropet, och Amanda håller med.

– De osäkra anställningsformerna gör att det är svårt att få fast anställning. Därför är man tyst om man vill ha ett jobb, för att inte stöta sig med chefen.

Lena Nilsson, journalist i Jönköping som bland annat var sportchef på en tidning på 70-talet, säger till P4 Jönköping att hon är förvånad över att den sexism som förekom då och som hon utsattes för verkar vara ännu värre idag. Det har hon förstått nu när hon läser vad de yngre kollegorna utsatts för i Deadline-uppropet.

– Men jag har ju tyvärr inte blivit särskilt förvånad överhuvudtaget. Jag visste detta för det  här är gäller ju inte bara journalistbranschen utan alla branscher, säger Amanda Moln.

Nästa vecka ska Amanda ut på långpraktik på en radiostation, något hon ser fram emot. Med #deadline har hon mer råg i ryggen om det skulle hända något på arbetsplatsen. 

– Ja det tycker jag. Och det kommer att bli bättre. Många tunga namn har ju redan fått gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista