En elev tar mat i en skolmatsal.
Denna dag serveras lasagne på Fågelforsskolan i Skillingaryd, det är eleverna som röstat fram maten. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Stora prisskillnader i skolmaten

Julius, elev: Smaken är viktig
1:32 min

Det skiljer nästan 100 procent mellan den billigaste och dyraste tallriken. Ta reda på hur det ser ut i din kommun.

Går inte att tillverka mat med kvalitet till en billig peng.

I Vaggeryds kommun finns den mest påkostade tallriken skolmat efter en medveten satsning från politikerna. Julius som går på Fågelforsskolan i Skillingaryd tycker om maten.

– Ja, den är bra, säger han.

Är det viktigt att maten smakar gott?

– Ja, för att man ska äta och orka göra läxorna och räkna i matteboken.

Från förra året har Vaggeryds kommun höjt kostnaden från ungefär nio kronor till över tolv per tallrik för att kunna satsa mer på ekologiskt och närproducerat.

– Från politiskt håll har man insett att mat kostar pengar och att det inte går att tillverka mat med kvalitet till en billig peng, säger Ove Gustafsson som är kostchef i Vaggeryds kommun

Det är stora skillnader i länet i vad en tallrik skolmat kostar. De flesta kommuner lägger runt tio kronor per portion, men i Aneby och Gnosjö kostar en tallrik bara lite mer än sju kronor. Många kronor billigare än i Vaggeryd alltså. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".