Azra Muranovic kom till Sverige som liten. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
1 av 2
Azra Muranovic fanns på plats när Mladic fick sin dom. Foto: Arkivbild, Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Ratko Mladic.
2 av 2
Ratko Mladic - till vänster som general 1994, till höger i krigsförbrytartribunalen i Haag 2017. Foto: TT
Värnamo

Azra på plats i Haag: Inte helt nöjd

"Det här är valet av hans karriärsval"
5:15 min

Azra Muranovic, lokalpolitiker i Värnamo, var på plats i Haag i dag för att få höra domen mot Ratko Mladic.

I dag kom den historiska domen mot Ratko Mladic som döms för bland annat folkmord i de bosnienserbiska styrkornas utrotning på 90-talet. Azra Muranovic från Värnamo var på plats.

FN-tribunalen i Haag fäller Ratko Mladic på tio av elva åtalspunkter, bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse.

I egenskap av befälhavare över de bosnienserbiska styrkorna spelade Ratko Mladic en avgörande roll i folkmordet i Srebrenica, enligt FN-tribunalen i Haag.

"Bosniens slaktare" bidrog genom sitt agerande "betydligt" till att brotten folkmord, förföljelse, utrotning, mord och omänsklig behandling genom tvångsförflyttningar begicks i och omkring Srebrenica. Det slår domaren Alphons Orie fast.

Avsikten ska ha varit att eliminera bosnienmuslimer från Srebrenica.

Azra Muranovic, lokalpolitiker i Värnamo, var på plats i Haag i dag för att få höra domen.

– Jag blev lite besviken eftersom han bara fälldes för folkmord i Srebrenica, inte i de andra kommunerna eller Sarajevo. Det som gör mig mest besviken är politiseringen av Haag-tribunalen som ändå fortsätter, säger hon.

Folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades, sticker ut. Men Mladic anklagas även för att ha spelat en ledande roll i belägringen av Sarajevo då omkring 10 000 människor beräknas ha dödats.

Domen markerar även slutet på den historiska Haag-domstolens verksamhet, som upprättades 1993. Vid årsskiftet stänger Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY). Totalt har 161 personer åtalats för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord i det forna Jugoslavien mellan 1991 och 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".