Josefin Andersson, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Josefin Andersson, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: Kalle Kovács/Sveriges Radio

Rapport: Långt från jämställt

Josefin Andersson: Det går sakta, sakta framåt men det är långt kvar
2:24 min

Lägre lön, mer utbildning och större ohälsotal. Så ser det ut för kvinnorna i Jönköpings län.

Jönköpings län har, precis som Sverige i stort, långt kvar till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen.

Länsstyrelsen och Region Jönköpings län presenterade idag siffror på hur jämställt det är på länet. Bland annat visar siffrorna att kvinnor fortfarande tjänar betydligt mindre än män, att kvinnor utbildar sig i större omfattning men också att ohälsotalet hos kvinnorna är större än hos män. 

I delar av rapporten sticker Jönköpings län ut från resten av landet - både på gott och ont - menar Josefin Andersson, som är sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

– Många gånger så kan det vara lite större skillnader på kvinnors och mäns förutsättningar i länet än vad det är i resten av landet. Vi ser att arbetsmarknaden är mer uppdelad, men det positiva är att både kvinnor och män arbetar i större utsträckning än i andra delar av landet, säger Josefin Andersson. 

När sådana här siffror presenteras, vad händer sedan? 

– Det är mycket som behöver göras inom olika branscher och områden. Många organisationer och föreningsliv arbetar för att förändra saker åt olika håll, men man behöver också jobba på arbetsplatser för att öka förutsättningarna för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till en karriär, säger Josefin Andersson som är sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".