Fem studenter på Södra Vätterbygdens folkhögskola sitter samlade kring ett bord i en matsal.
1 av 2
Kajsa Johnsrud (längst åt vänster) och Olivea Borden (längst åt höger) sitter i matsalen på Södra Vätterbygdens folkhögskola tillsammans med svenska studenter. I kväll vankas kalkonmiddag i amerikansk Thanksgiving-anda. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
En rostad hel kalkon på ett uppläggningsfat med äpplen och tranbär.
2 av 2
Den populära Thanksgiving-kalkonen kommer serveras för studenterna på Södra Vätterbygden folkhögskola. Foto: Matthew Mead/AP.
Jönköping

De firar Thanksgiving långt hemifrån

Kajsa Johnsrud: Thanksgiving handlar om att ta hand om varandra
3:13 min

Kajsa Johnsrud och Olivea Borden, två av många amerikanska utbytesstudenter på Södra Vätterbygdens folkhögskola, firar Thanksgiving under torsdagen.

Fjärde torsdagen i november innebär att miljontals familjer i USA samlas för att äta middag och umgås med varandra. Men även i Sverige pågår firande – framför allt bland de amerikanska utbytesstudenterna på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping.

– Det är annorlunda att vara så här långt hemifrån, säger Kajsa Johnsrud från Kalifornien.

– Men svenskarna på skolan gör det så fint och vi umgås och äter mat tillsammans.

Högtiden handlar mycket om mat, särskilt den omtalade kalkonmiddagen. Och både svenska och amerikanska studenter på Södra Vätterbygdens folkhögskola kommer på torsdagskvällen att äta en amerikansk Thanksgiving-middag tillsammans.

– Det är också väldigt viktigt att vi stannar upp och berättar för varandra vad vi är tacksamma över, säger Olivea Borden från Colorado.

– Jag är väldigt tacksam över att jag har vänner här som tar hand om mig när jag är hemsjuk, särskilt nu under Thanksgiving, säger Kajsa Johnrud.

– Jag är också tacksam över att jag får uppleva en annan kultur här i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".