Carina håller i en kantin full med laxfiléer. Lena står bredvid.
Carina och Lena i centralköket i Habo. I dag serveras det lax till skolbarnen. Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio.
Habo

Här lagas 1800 portioner mat – varje dag

4:15 min

I centralköket i Habo lagas mat till skolor, förskolor, äldreboenden och hemtjänst.

I Habo kommun kostar en portion från centralköket i snitt omkring elva kronor i livsmedelskostnad. Modellen att ha ett centralkök som lagar den mesta av maten används av långt ifrån alla kommuner, men i Habo är det i centralköket som maten till kommunens skolor, förskolor, äldreboenden och hemtjänst. Här lagas 1800 portioner mat varje dag.

– Fördelen är väl att det är ganska effektivt. Nackdelen är ju att maten får varmhållas ganska länge. Ibland händer det saker med maten om man inte äter den direkt. Den kan ändra färg till exempel, så man får tänka på vad man lagar, säger Lena Bergström, kostchef i centralköket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista