Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Habo

Här lagas 1800 portioner mat – varje dag

Publicerat fredag 24 november 2017 kl 11.27
Lena Bergström, kostchef: Man får tänka på att maten ska klara varmhållning
(4:15 min)
Carina håller i en kantin full med laxfiléer. Lena står bredvid.
Carina och Lena i centralköket i Habo. I dag serveras det lax till skolbarnen. Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio.

I centralköket i Habo lagas mat till skolor, förskolor, äldreboenden och hemtjänst.

I Habo kommun kostar en portion från centralköket i snitt omkring elva kronor i livsmedelskostnad. Modellen att ha ett centralkök som lagar den mesta av maten används av långt ifrån alla kommuner, men i Habo är det i centralköket som maten till kommunens skolor, förskolor, äldreboenden och hemtjänst. Här lagas 1800 portioner mat varje dag.

– Fördelen är väl att det är ganska effektivt. Nackdelen är ju att maten får varmhållas ganska länge. Ibland händer det saker med maten om man inte äter den direkt. Den kan ändra färg till exempel, så man får tänka på vad man lagar, säger Lena Bergström, kostchef i centralköket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".