Ett svart nydubbat däck sitter i maskinen. En röd laserstråle lyser på däcket.
1 av 3
Lasern ser till att däcket är i rätt läge, så att den förprogrammerade maskinen kan hitta alla de förgjutna dubbhålen. Foto: Paul Zyra/SR
En dubbningsmaskin står uppställd i en verkstadslokal. På sidan lyser kontrollskärmen som styr maskinen.
2 av 3
Dubbningsmaskinen klarar av peppra ett däck med ca 130 dubbar på under en minut. Foto: Paul Zyra/SR
Magnus Ahlsteiner, direktör på Klöfvers i Dannäs står vid dubbmaskinen och petar på den lysande kontrollpanelen
3 av 3
Magnus Ahlsteiner, direktör på Klöfvers i Dannäs vid dubbmaskinens kontrollpanel Foto: Paul Zyra/SR
Värnamo

Lilla Dannäs dubbar världens bildäck

1:46 min

När du byter till dubbdäck på bilen inför vintern, är chansen stor att dubbarna monterats av en maskin tillverkad i Värnamo kommun.

De flesta har väl någon gång kört en bil med dubbdäck, men få har nog hört talas om det lilla verkstadsföretaget Klöfvers i Dannäs, några mil söder om Värnamo.

Ändå hör det ena ihop med det andra. Klöfvers tillverkar nämligen maskiner som sätter dubbar på däck. Maskinen är programmerad med mjukvara för varje däcktyp och med hjälp av laser och magiska ögon hittar den vartenda litet hål som däcket gjutits med.

Sedan är det bara för maskinen att peppra däcket med dubb. Ett standarddäck brukar innehålla cirka 130 dubbar och det tar den frustande maskinen under minuten att fylla varje hål.

Klöfvers är ett företag som alltid levt på legotillverkning, och tillverkade en gång i tiden excenterpressar för produktion av de små dubbarna. Det ena gav det andra och nu gör företaget alltså dubbningsmaskiner. 

Hittills har ett finländskt företag haft närmast monopol på sådana här apparater, men Klöfvers har lyckats slå sig in på marknaden. Dannäsfirman har sålt dubbmaskiner till nästan alla de stora däckfabrikanterna med japanska Bridgestone i spetsen.

Detta trots att de svenska maskinerna kostar några hundratusen kronor mer än de finländska. Men direktören för Klöfvers, Magnus Ahlsteiner, hävdar att hans maskin gör ett bättre jobb som leder till mindre svinn och därför hävdar sig väl i konkurrensen.

Hör reportaget i ljudspelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista