Fallolyckor Äldre
Foto: JESSICA GOW/TT
Jönköpings län

Flera åldringsbrott på samma dag - kvinnor jagas

Tor Sevelius: I dagsläget är vi inte de på spåren
1:44 min

Flera äldre har utsatts för stölder och stöldförsök på Höglandet under fredagen. Polisen tror att det är samma förövare och jagar nu två kvinnor.

Det första fallet inträffade i Forserum vid 12.39. Två kvinnor ska ha ringt på hos en äldre kvinna och bett om att få ett glas vatten, och då gör de ett stöldförsök. Även grannar ska vara utsatta.

En timme senare inträffade det andra fallet i Bodafors. Även då ringde två kvinnor på och bad om vatten. I samband med det stals kontanter.

Vid 14.02 utsattes en äldre man för försök till grov stöld i sin bostad i Forserum. Ytterligare två personer ska ha blivit utsatta i närheten.

Det fjärde fallet inträffade i Anneberg vid 14:47. Där ska en äldre kvinna blivit bestulen på guldsmycken av två kvinnor. Senare på eftermiddagen skedde ytterligare två åldringsbrott i Sävsjö och Vetlanda. Enligt polisen ska både signalement och tillvägagångssätt stämma med de tidigare brotten.

Kvinnorna beskrivs vara mellan 20 och 30 år, mörkhåriga och kortväxta. En svart skåpbil kan eventuellt sättas i samband med brotten.

– Kvinnorna har bett om att få komma in i lägenheten, i vissa fall vill de ha ett glas vatten och i andra ska de sagt att de representerar sjukvården. När de väl kommit in i hemmet stjäl de det de kommer åt, säger polisens vakthavande befäl Tor Sevelius.

Polisen är ute på platserna under dagen där kvinnorna tagit sig in i lägenheten och jagar nu också fler vittnesmål. 

Är ni de på spåren?

– I dagsläget är vi dem inte på spåren. Vi har vaga signalement men vi förstår att det rör sig om samma personer, säger Tor Sevelius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".