Therese Kodjo talar innan tåget.
Therese Kodjo talar innan tåget. Foto: Kalle Kovács/Sveriges Radio
Jönköping

Manifestation i Jönköping mot slavhandel

Therese Kodjo: Man måste tänka på sin egen vardag och vardagsrasismen
2:07 min

Runt om i landet hölls idag manifestationer mot människohandeln i Libyen som den amerikanska TV-kanalen CNN avslöjade tidigare i veckan.

För ett par tusen kronor säljs människor och i avslöjandet berättar vittnen om hur de själva auktionerats ut och utsatts för våld. Det här har förstås väckt starka reaktioner världen över och flera manifestationer har hållits. Therese Kodjo står bakom manifestationen här i Jönköping.

– Hela 2015, 2016 och nu 2017 har varit väldigt jobbigt. Alla skjutningar i USA, rapporter om afrofobin... det är många grejer hela tiden. Slaveri är någonting som jag trodde vi hade passerat, säger Therese Kodjo. 

Pratar vi för lite om det här? 

– Vi pratar för lite om det och Sverige är väldigt dåliga på att påminna sig själva sin roll i slaveriet, säger Therese Kodjo och fortsätter att hon hoppas att manifestationen resulterar i en självrannsakan. 

– I sin egen vardag måste man tänka på sin vardagsrasism eller att man verkligen säger ifrån om man hör någonting, säger Therese Kodjo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".