Barn gråter när pappa sitter i fängelse.
1 av 2
Foto: FREDRIK PERSSON/TT & Fredrik Sandberg/TT
Ann Charlotte Jernberg blir intervjuad
2 av 2
Ann Charlotte Jernberg verksamhetschef Vårsols Familjecenter. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Nu ska barn till fängslade föräldrar få hjälp

1:37 min

För de barn som har föräldrar i fängelse finns inte mycket stöd att få. Men nu ska projektet solrosmodellen starta för att stötta de utsatta barnen i länet.

Det finns cirka 30 000 barn i Sverige som har en förälder som antingen sitter i fängelse eller är häktad. Men något specifikt stöd finns inte i någon större utsträckning.

– En dag på häktet i Jönköping kom man fram till att det minst var 20 barn som hade frihetsberövade föräldrar. En del vet inte ens var föräldern tagit vägen, säger Ann-Charlotte Jernberg verksamhetschef på familjecentret Vårsol.

Tillsammans med Erikshjälpen, frivården och häktet kommer familjecentret Vårsol som drivs av frälsningsarmén vid årsskiftet att starta en stödverksamhet för barn som har en förälder i fängelse. Barnen kommer att få samtala ensamma eller i grupp med en beteendevetare eller socialpedagog.

– Vi hoppas att de här barnen blir uppmärksammade och sedda. Att vi kan nå anhöriga och barn på utsidan och att vi kan täcka in hela länet på sikt, säger Ann-Charlotte Jernberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista