En Lucia sedd ovanifrån.
1 av 2
I Sävsjö, Nässjö och Gislaved blir det i år inga Luciatåg. Foto: Henrik Montgomery/TT
Clara Tibratt.
2 av 2
Clara blev framröstad till Lucia i Gislaved 2016. Kanske blir hon den sista Lucian om inte intresset ökar igen. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Luciatågen blir färre och färre

2:01 min

Intresset för att bli krönt som Lucia eller delta i ett tåg har minskat rejält.

På grund av bristande intresse ställs Luciatågen nu in i var fjärde kommun. I Gislaved har inte en enda tjej velat bli Lucia. Och det innebär att 16-åriga Clara Tibratt som kröntes till Lucia förra året kan ha blivit kommunens sista.

– Det är tråkigt för det var en kul grej, säger hon.

Varför tror du att ingen anmält sig då?

– Det tog mycket tid, man var tvungen att lägga mycket fritid på det.

Det är inte bara i Gislaved som luciatåget ställs. Även i Sävsjö och Nässjö har för få anmält sig. I Aneby var det knappt att det gick ihop sig och i Eksjö var det osäkert in i sista stund. Och andra kommuner vittnar om ett svalare intresse bland tjejerna att vilja vara med.

Enligt experten Lena Kättström Höök som har skrivit boken "Lucia i nytt ljus" kan det minskade intresset ha att göra med att Lucia blivit som en skönhetstävling där man ska rösta på tjejerna.

Så var det i Gislaved förra året, berättar Clara.

– De såg det ju som en skönhetstävling förra året eftersom man fick rösta. Men jag tyckte det var rätt kul eftersom då kändes det som att jag blev Lucia för att de andra ville det.

Men i år skulle det inte varit så enligt Per-Fredrik Törnqvist som sitter i Luciakommittén på Lions som arrangerar tåget i Gislaved.

– Vi har tagit bort röstningen och har, eller skulle haft, utlottning av Lucia bland kandidaterna.

Många kommuner i länet har övergett tävlingsmomentet, istället lottas en Lucia fram eller så bestämmer en jury. Men ändå vill inte tjejerna vara med.

– Vi funderar på vad som hänt, om det är en trend i samhället om det är vi som inte fått ut budskapet för att få in kandidater, säger Våge Svenningsson som också sitter i kommittén.

Tänker ni att ni måste jobba på ett annat sätt nästa år för att få till ett Luciatåg då?

– Ja, vi måste sätta oss ner här nu och se vad vi kan hitta på kommande år. Så att vi förhoppningsvis kan fira Lucia nästa år i Gislaved.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista