Anita Svensson håller upp boken om Lennarts konditori i Eksjö.
1 av 2
Anita Svensson har nu skrivit en bok om pappa Lennarts kända konditori i Eksjö. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Karin Selldén/Sveriges Radio
2 av 2
Boken Lennarts Konditori i Eksjö följer familjeföretagets 70-åriga historia, varav 50 år på nuvarande adress. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Eksjö

Anita skrev boken om pappa Lennarts konditori

1:53 min

Historien om Lennarts konditori i Eksjö som firar 50 år vid Stora Torget, men som startade redan för 70 år sedan i Virserum, blir nu bok.

Ett år har det tagit Anita Svensson att skriva boken Lennarts konditori i Eksjö – ett familjeföretags historia. Det är berättelsen om föräldrarna Lennart och Gun och familjeföretagets utveckling, anställda och kunder under olika perioder i Eksjös historia. Och det har inte alltid varit lätt, berättar Anita.

– Jag har läst en hel pärm med brev från 60-talet när de under 6-7 år höll på att renovera Guldsmedsgården ... alla tiggarbrev till Eksjö Sparbank, alla personer som ställde upp med borgen.

– Jag kommer ju ihåg hur oerhört ekonomiskt skakigt det var hemma under min gymnasietid. Tänk att de lyckades få iland detta!

Från 1947, samma år som Anita föddes, drev föräldrarna ett konditori först i Virserum och sen Lennarts Konditori i Eksjö som fortfarande finns kvar vid Stora Torget. Mamma Gun var kallskänka, pappa Lennart konditor. Men under problemåren fick de även jobba med annat.

– Pappa var under 60-talet anställd på Statens Hantverksinstitut i Stockholm och var ansvarig för fortbildning av konditorer och bagare och gav kurser i bland annat smörgåstårtor. Mamma gjorde ett kurshäfte om smörgåstårtor  åt hantverksinstitutet och de reste land och rike kring och introducerade  smörgåstårtan, berättar Anita.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista