Eksjöhus vd Mikael Olsson och nyrekryterade Johan Karlsson, senast vd för Kärnhem, står inne i den nya 13 500 kvadratmeter stora bostadsfabriken.
Eksjöhus vd Mikael Olsson och nyrekryterade Johan Karlsson, senast vd för Kärnhem, står inne i den nya 13 500 kvadratmeter stora bostadsfabriken. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Eksjö

Framtidens bostäder ska byggas i Eksjö

1:55 min

Den 12 december inviger Eksjöhus sin nya fabrik i Eksjö där bostäder kommer tillverkas på ett nytt sätt.

Traditionellt sett sker en stor del av fabriksbyggda bostäders konstruktion på platsen där de senare ska stå. Men i framtiden kommer tillverkningen av fabriksbyggda bostäder ske i större utsträckning inne i fabrik.

– Industrialiseringen har nu nått fullt ut bostads-Sverige, säger Eksjöhus vd Mikael Olsson. Framtidens bostäder kommer vara byggda i inomhusmiljö.

Och det är just det den nya bostadsfabriken på runt 13 500 kvadratmeter i Eksjö är tänkt till. Mikael Olsson räknar med att skapa mellan 80 och 140 nya jobb i fabriken där allt från villor och radhus till lägenheter på upp emot sex våningar ska produceras – allt i trä.

Men är det någonstans träbostäder väcker gamla minnen är det kanske just i Eksjö. För några år sedan brann ett flera hundra år gammalt trähus ner i Gamla trästan och en ung kvinna miste livet. Men Mikael Olsson menar att brandrisken i nybyggda trähus är minimal.

– Den tekniken har vi lärt oss, säger han. Vi kapslar in våra bostäder, vi har en isolering som inte brinner och givetvis har vi gips i våra väggar och tak som är oerhört säkra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista