Christoffer Melin, Head of Operations på DreamHack.
Christoffer Melin, Head of Operations på DreamHack. Foto: Kalle Kovács/Sveriges Radio
Jönköping

Sovhall utan killar på Dreamhack

1:53 min

Idag öppnar portarna till vinterns upplaga av DreamHack.

Femtiotusen besökare väntas under helgen och för de som anländer med datorer och planerar att sova över under helgen så kommer det i år inte bara vara fritt fram att välja sovsal. I år kommer det nämligen finnas en sovsal bara för tjejer och ickebinära. 

– Vi har arbetat väldigt hårt där Dreamhack ska vara en plats där alla känner sig välkomna. Vi har rutiner idag för att det ska vara så men har också sett till att fräscha upp alla rutiner. Vi har också gjort en sovsal för kvinnor och icke-binära, så att alla ska känna sig välkomna, berättar Christoffer Melin, festivalgeneral på Dreamhack.

För tre år sedan väcktes frågan om sexism i spelvärlden på allvar men redan innan det vittnade kvinnor om hur de behandlats både på arbetsplatsen men också på nätet när de spelat. Flera organisationer har startats efter det för att göra spelvärlden till en tryggare och bättre plats för alla som spelar eller som vill spela.

Dreamhack är idag världens största digitala festival och har, förklarar Christoffer Melin, varit skonade från ofredande och övergrepp på själva festivalen, däremot har en man dömts för våldtäkt i samband med Dreamhack i Elmiaområdet 2015. Och inför vinterns evenemang har det kommit önskemål om en sovsal bara för tjejer och icke-binära, alltså personer som inte känner sig vare sig som man eller kvinna.

– Vi har fått frågor ifrån besökare och det är därför väljer att ta upp det. Vi gör det tillsammans med en grupp som kallar sig för Female Legends. Så nu testar vi och ser hur det går, så kanske det växer mer nästa år. För vi vill få hit fler kvinnor överlag, säger Christoffer Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista