Kyrkoherde Ann Aldén
Kyrkobesökarna mångdubblas under första advent. Foto: Dan Segerson, Sveriges Radio
Jönköping

Oro i världen fyller kyrkorna vid första advent

1:27 min

Trots att gudstjänstbesökarna i många kyrkor blir allt färre vanliga söndagar, så mångdubblas antalet under första advent.

Första advent är en av de kristna kyrkornas största högtider. Då fylls kyrkorna med folk och traditionella adventspsalmer.

Enligt Ann Aldén, kyrkoherde i Jönköpings pastorat så håller första advent ställningarna som en av de populäraste högtiderna. Även om antalet besökare minskar något vanliga söndagar så mångdubblas dem under fösta advent.

– Har vi cirka 100 besökare i Sofia och Kristine kyrkor en vanlig söndag, har vi mellan 500 - 600 under första advent, säger Ann Aldén till P4 Jönköping.

Hon tror att det finns flera orsaker till det stora intresset. Dels traditionen med adventspslamer, ljus och juldekorationer, men hon tror också att allt fler känner ett behov att besöka kyrkan när världen är orolig.

– När vi i vårt land nu är många, och vi är olika, så finns också ett behov och en längtan efter att visa vilka vi är, säger Ann Aldén.

Ann Aldéns predikan under första advent kommer delvis handla om att kyrkan och kristendomen har mycket att erbjuda i en tid när kommersen frodas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista