Bosse Karlsson. Foto: Arkivbild, Mattias Sundler/Sveriges Radio
Bosse Karlsson. Foto: Arkivbild, Mattias Sundler/Sveriges Radio.
#metoo

Bosse Karlsson avgår som domarbas efter trakasserianklagelser

Svenska fotbollförbundets domarbas Bosse Karlsson, bosatt i Jönköping, avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Bosse Karlsson, en av Sveriges mest meriterade domare och sedan många år ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet, avgår från sitt uppdrag. Anledningen är anklagelser om sexuella trakasserier.

En före detta elitfotbollsspelare och elitdomare har i ett inlägg på Facebook berättat om hur hon vid ett tillfälle under mitten av 90-talet "fick skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar, klappar på stjärten och ett flåsande 'jag tror jag är kär i dig'" från Bosse Karlsson. Kvinnan skriver i inlägget om hur herrdomare vid tillfället fick hålla Bosse Karlsson borta från henne.

Efter händelsen tappade kvinnan all glädje i att döma och slutade något år senare.

Svenska fotbollförbundet har efter att kvinnan berättat om händelsen pratat med både henne och med Bosse Karlsson. I går meddelade Bosse Karlsson förbundet att han vill lämna sitt uppdrag som domarbas.

– Han har bedömt att uppgifterna är så pass allvarliga att hans förtroende skadas, att anklagelserna är av den graden, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet till P4 Jönköping.

Bosse Karlsson, som bor i Jönköping, vill inte uttala sig i P4 Jönköping, utan hänvisar till ett uttalande på Fotbollskanalens webbsida. Där säger han att de uppgifter som kommit fram gjort det omöjligt för honom att fortsätta sitt uppdrag.

– Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser – även om det är 21 år gammalt – så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, säger Bosse Karlsson till Fotbollskanalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista