Migrationsverket
Burseryd

De kämpar för de asylsökandes möbler

"Folk blir upprörda"
1:35 min

Asylsökande i ett boende i Burseryd är rädda att de inte ska få behålla möbler som grannar skänkt till dem.

Enligt Burserydsborna har Migrationsverket sagt att de asylsökande inte får ha andra möbler än de som Migrationsverket erbjuder, eftersom det kan finnas risk för skadeinsekter.

– Folk blir ju upprörda, här har vi skänkt möbler för att göra det lite trevligt. I den här familjen har de två små barn, ska de ligga och krypa på det kalla golvet, eller är det okej att de har en matta att krypa på frågar sig Börje Malmborg som är en av de som skänkt möbler. 

Det handlar bland annat om möbler som de köpt på secondhand eller fått av vänner här i Sverige. Enligt vad Burserydsborna uppfattat från Migrationsverket så är det risk för skadeinsekter.

I ett brev till Migrationsverket vädjar engagerade Burserydsbor att familjerna ska få behålla sina saker tills de får besked.

Men enligt Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket, verkar det handla om ett missförstånd.

– Det är inte så att vi tvingat de boende i Burseryd att göra sig av med sina egna möbler. Vi har informerat om att man måste ta med sig sina möbler när man flyttar, sedan har vi informerat om att det förekommer skadedjur i lägenheterna och därför har vi sagt att man inte ska flytta möbler och att det kan vara bra att se över sina möbler, säger Lisa Danling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".