Äldre person låser dörr.
Öppna inte dörren om du inte är säker på vem som står på andra sidan, uppmanar polisen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Länet

Brotten mot äldre: Öppna inte dörren!

"Finns troligen flera ligor"
3:32 min

Efter mängder av åldringsbrott med liknande tillvägagångssätt går nu polisen ut med en uppmaning till äldre.

Bodafors, Tenhult, Forserum, Bottnaryd, Anneberg, Sävsjö, Värnamo, Landsbro, Nässjö, Vaggeryd, Norrahammar, Taberg, Jönköping, Gislaved, Gränna, Lekeryd. Vad har de här orterna gemensamt? Jo, det mindre smickrande faktum att stölder eller stöldförsök mot äldre begåtts här den senaste tiden.

Mellan den 24 och 28 november fick polisen in inte mindre än 21 anmälningar om åldringsbrott och i går var det dags igen i Forserum, Lekeryd och Gränna.

Alla brott är begångna på samma sätt: två yngre kvinnor ringer på och säger att de kommer från hemtjänsten eller sjukvården, väl inne söker de efter smycken och kontanter som de plockar med sig.

Mycket talar för att det finns en koppling mellan de här anmälningarna. Signalement och tillvägagångssätt är väldigt likt samtidigt som vi ser att det är många drabbade på kort tid i samma område.

– Tyvärr ser vi att det kan finnas en skam hos den som drabbas vilket kan innebära att brottet inte anmäls. För att vi ska få en så bra bild som möjligt över hur de här personerna rör sig är det av yttersta vikt att vi så snabbt som möjligt får information, anmäl alltid.

Nu uppmanas äldre personer att inte öppna dörren för okända människor och anhöriga uppmanas att prata med sina äldre om fenomenet.

– Det kan låta hårt men bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis, säger Rolf Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".