Angelique Sibomana.
Angelique Sibomana, undersköterska, har ingenting emot att jobba på julafton. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Jönköping

Olika traditioner gynnar julbemanningen

Angelique Sibomana: Det är inte så många som vill jobba på julafton
1:53 min

Inom äldreomsorgen har det i år gått bra att få ihop personalpusslet kring jul och nyår. Bland annat tack vare att personalen har olika traditioner.

– Jag förstår att de jag jobbar med vill vara med familjen och ha julbord på julafton, det är ju tradition. Det gör mig ingenting att jag jobbar en dag som de andra inte vill jobba, säger Angelique Sibomana som är undersköterska på Dundrets äldreboende i Jönköping.

För Angelique är det viktigare att kunna fira jul tillsammans med nära och kära på juldagen. Det är enligt henne en viktig tradition i Rwanda som hon gärna håller liv i även här i Sverige.

Personalens olika traditioner är positivt för bemanningen under högtider, då det ibland kan vara svårt att få ihop det så att alla blir nöjda.

– Alla vill inte vara lediga på julaftons kväll eller på nyårsdagen, därför blir det lättare att samarbeta kring bemanningen, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".