Janne Paananen
1 av 2
Foto: Foto: Privat
Janne sitter i soffan med sin morfinmaskin bredvid sig.
2 av 2
Janne blir svagare och svagare för var dag, men idag känner han sig ändå pigg. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Han uppmanar oss att leva – Jannes tid är räknad

Janne Paananen: Jag vet att jag har cancer men jag ska leva fullt ut
3:58 min

Han är svårt sjuk i cancer och har inte långt kvar att leva. Janne Paananen från Jönköping vill inspirera andra att ta vara på varenda sekund.

Förra sommaren fick Janne Paananen i Jönköping veta att han hade fått cancer, ett besked som chockade honom eftersom han var i sitt livs form.

Efter behandling med cellgifter blev han bättre och även om inte sjukvården ville friskförklara honom så var cancern så gott som borta. Men sedan vände allt igen, hösten kom och Janne blev sjuk och denna gången sa läkarna att sjukdomen inte gick att bota och nu handlar det om dagar, veckor eller kanske någon månad innan tiden är ute.

– Jag försöker träffa mina vänner och tala om hur mycket de betyder för mig. Jag har lite ork kvar i kroppen, då vill jag utnyttja det, säger Janne Paananen.

På sociala medier och på sin blogg försöker Janne inspirera andra till att ta vara på livet. Att man inte får glömma det som är viktigt, att våga ringa och fråga hur någon vän mår i en svår situation.

Under hashtaggen "#levförfan" skriver han om sin vardag och om sina vänner. Tillsammans har de också samlat in 140 000 kronor till barncancerfonden för att bidra till forskningen.

– Hashtag Levförfan har betytt jättemycket. Jag vet att jag har cancer, men jag ska leva fullt ut, säger Janne Paananen.

 

Uppdatering 12 januari 2018

Janne Paananen lever inte längre. Hans mamma säger till P4 Jönköping att han fick ett lugnt och fint avslut när han somnade in i morse. Janne blev 46 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".