Tre kvinnor står upp och dansar, en man sitter i en rullstol och håller en av kvinnorna i händerna.
1 av 2
Marja Karjalainen, deltagare, Mimmi Svärd, aktiveringssamordnare på Blomstervägens demenscentrum i Gislaved och deltagaren Owe Hartvigsson med makan Inga Hartvigsson. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio.
Andrea Donoso och Nathalie Ruiz dansar bredvid varandra.
2 av 2
Andrea Donoso, initiativtagare och dansutvecklare i Gislaveds kommun och Nathalie Ruiz som håller i Dans för seniorer. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio.
Gislaved

Dansen ska hjälpa äldre med demens

1:08 min

Nu ska dans få personer med demens i Gislaved att må bättre. Det genom ”Dans med seniorer” som är ett helt nytt projekt i Gislaveds kommun.

På Blomstervägens demenscentrum har man nu börjat med projektet Dans för seniorer för att hjälpa äldre med demens att må bättre både fysiskt och psykiskt.

– Det är ju helt och håller baserat på deras egen förmåga att röra sig. Här pratar vi ju demens och då har man kanske svårt att komma ihåg längre sekvenser av rörelser, säger Andrea Donoso, dansutvecklare i Gislaveds kommun och initiativtagare till Dans med seniorer.

Andrea Donoso betonar även att dansen kan bidra till att förbättra en del av de symtom som kan komma av demens. Deltagaren Marja Karjalainen håller med.

– Det är väldigt trevligt att dansa. Jag har alltid gillat att dansa. Det är väldigt bra om man fortsätter med detta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista