Lena Nilsson drar handen genom håret.
Lena Nilsson arrangerar ett metoo-fackeltåg i Jönköping 14 januari. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
Metoo

Metoo-rörelsen rullar vidare – fackeltåg i Jönköping

5:10 min

Den 14 januari arrangeras metoo-fackeltåg för kvinnors rätt i flera städer över hela landet, bland annat i Jönköping.

Metoo är en världsomspännande gräsrotsrörelse på nätet som började med en hashtag på twitter i oktober, men som sedan växt med allt fler upprop och arrangemang.

I Sverige planeras nu via sociala medier en metoo-manifestation av frivilliga kvinnor som vill engagera sig, och för Lena Nilsson i Jönköping var det självklart att haka på.

– Jag tycker det är viktigt att vi som inte varit med om de grövsta övergreppen, är med och håller de utsatta kvinnorna i handen. Det har varit alldeles för tyst alldeles för länge, säger Lena Nilsson.

Den 14 januari klockan 15.00 startar tysta metoo-fackeltåg för kvinnors rätt på minst 18 platser. Fler engagerade kvinnor lär ansluta i fler städer tror Lena Nilsson.

– De efterlyste frivilliga och nu är det 18 orter som kommer att arrangera. Men det blir fler varje gång jag loggar in på datorn.

I Jönköping startar fackeltåget på Hovrättstorget och sedan går man med tända facklor helt tysta till Rådhusparken.

– Inga plakat, ingen får skandera något eller ta några politiska poäng för hashtag metoo är en opolitisk rörelse, understryker Lena Nilsson. Dessutom är det en mansfri manifestation. Men vi är jätteglada för de män som vill stötta oss i anslutning till fackeltåget eller på annat sätt.

Så startade #metoo

I början av oktober i år briserade Weinsteinskandalen i USA. Hashtaggen #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekades en rad kända män ut även i Sverige

Här har metoo-rörelsen vuxit snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnar om övergrepp och trakasserier.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista