Mat som slängs från en tallrik i en sopsäck. Foto: Bertil Ericson/TT.
Aldrig annars på året slängs så mycket mat som under julen. Men insatser görs för att matsvinnet ska minska. Foto: Bertil Ericson/TT.
Klimat

Juletid – då når matsvinnet rekordnivåer

"Vi har plockat bort en del grejer på julbordet som inte går"
1:28 min

Julen är för många den högtid på året då maten står som mest i fokus. Det slängs också mer mat just nu än någon annan tid på året.

På sina håll har man tack vare aktiva insatser lyckats minska matsvinnet. Bland annat på Hotell Högland i Nässjö.

– Vi har ju plockat bort en del grejer på julbordet som inte går. Risgrynsgröt har vi plockat bort, ålen har vi plockat bort, berättar kökschefen Tonny Starö.

Har du märkt att det blivit mindre mat som slängs nu då?

– Ja, man tar vara på mer och beräknar mer nu.

Ett skäl att minska matsvinnet är att det har en negativ inverkan på miljön. Vid framställning av mat används stora mänger olja, vatten och kemikalier och mycket måste även transporteras hit från andra länder.

Men det är inte bara restauranger som behöver tänka på matsvinnet. Även hushållen borde tänka mer på att slänga mindre mat. Det säger Josefin Mattsson som är enhetschef på avfallsverksamheten på Jönköpings kommun:

– Det är ju ett samarbete man måste ha här. Vi kan informera om det vi kan och restaurangerna måste göra sitt och hushållen får göra sitt. Man jobbar tillsammans mot mindre svinn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".