Christine Yildiz. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Christine Yildiz bor i bostadsrätt i Jönköping och är en av många som riskerar en dubbel smäll om räntan höjs. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Dubbel smäll för bostadsrättsägare när räntorna höjs

1:37 min

Bolåneräntorna är just nu nere på sin lägsta nivå, enligt statliga banken SBAB. Men när räntorna höjs är det bostadsrättsägare som kan påverkas mest.

Den svenska reporäntan ligger just nu på rekordlåga 0,5 procent. Men det är inte bara reporäntan som är låg, även bolåneräntorna i Sverige är låga.

– De är inne i ett exceptionellt lågt ränteläge. Förmodligen blir inte räntorna lägre än så här, säger ekonomen Emma Persson på statliga banken SBAB.

Vid en räntehöjning riskerar bostadsrättsägare att påverkas dubbelt: dels genom att den egna bolåneräntan höjs och dels genom att bostadsrättsföreningens ränta blir högre, vilket i sin tur kan påverka de boendes avgifter.

– Självklart känns det inte bra att bli påverkad från båda hållen. Då får jag helt enkelt prioritera om min vardag för man har ju inte hur mycket pengar som helst, säger bostadsrättsägaren Christine Yildiz i Jönköping.

Det är framför allt personer med höga lån som bor i en högt belånad bostadsrättsförening eller i en förening med stora renoveringar framför sig som riskerar att få en betydligt dyrare bostadskostnad om räntorna höjs.

– Men vi är väldigt duktiga på att betala av våra lån, säger Ulrika Blomqvist, vd för intresseorganisationen Bostadsrätterna, där 90 bostadsrättsföreningar i länet är medlemmar.
– I Sverige generellt sett äter vi hellre blodpudding och havregrynsgröt än att inte betala av på lånet. Vi minskar vår konsumtion när bolånekostanden ökar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista