En man sitter vid en laptop.
Medborgarplattformen används i dag i 50 städer runt om i världen. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

De planerar framtidens sätt att påverka

1:59 min

En webbsida där medborgarna kan lämna förslag, påverka budgeten och debattera lokala frågor. Det är vad som diskuteras på Kulturhuset i dag.

En trappa upp på Kulturhuset i Jönköping samlades programmerare och politiskt intresserade för att tillsammans utforska en ny digital plattform som skulle kunna användas i det demokratiska arbetet i kommunerna.

Det handlar om plattformen Consul som utvecklades i Madrid men som numera finns i 50 andra städer runt om i världen. Plattformen fungerar som en hemsida som kommuner driver och där medborgare kan rösta, diskutera och lämna förslag.

– Vi är intresserade av att titta på det här och se hur vi skulle kunna anpassa det till svenska städer. Så i dag ska vi titta på hur vi kan installera det, översätta det och utvärdera, säger arrangören Petter Joelson.

Just medborgarbudget som är en stor del av plattformen har testats i Nässjö kommun i år där invånarna i fyra orter fick rösta om vad de ville att kommunen skulle satsa en kvarts miljon kronor på i orten.

Och Petter Joelson tror att såna här medborgarplattformar är framtiden.

– Det vi tycker är intressant är hur man kan öka det demokratiska deltagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista