Ett flerfamiljshus i trä.
Större hus i trä kommer troligtvis bli en vanligare syn i framtiden. Foto: Jessica Gow/TT
Jönköpings län

Brandskyddsföreningen: Inte säkert att bygga flerfamiljshus i trä

"Man tar inte hänsyn till brandrisken"
1:54 min

Höghus i trä spås vara framtiden – men alla är inte lika entusiastiska.

I går berättade vi att Eksjöhus i veckan kommer inviga en ny fabrik där flerfamiljshus på uppemot sex våningar kommer byggas i trä. Och sådana höghus är framtiden, enligt många i byggbranschen. 

– Vi ser ju också att det finns väldiga fördelar med trä som byggmaterial. Men det finns två stora nackdelar: det ena är att trä brinner och det andra är att det ruttnar, säger Anders Bergqvist som är generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Det är framförallt brandrisken som Anders Bergqvist tänker på. Han menar att bränder i flerfamiljshus i trä är mer svårkontrollerade, framförallt om branden sprider sig förbi ytskiktet och in i konstruktionen.

Enligt Anders Bergqvist behöver till och med lagen ändras om det kommer byggas höghus i trä i större utsträckning i framtiden. Byggreglerna i dag säger egentligen inte att huset ska skyddas mot att brinna ner, utan kraven handlar om att människorna i huset ska kunna ta sig ut.

– Man säger att man bygger enligt byggreglerna, vilket innebär att människor kan ta sig ut i händelse av brand. Och sen om branden går att kontrollera, det kanske inte är det man eftersträvar, säger han.

Eksjöhus vd Mikael Olsson säger till P4 Jönköping att brandrisken i nybyggda trähus är minimal och att de använder isolering som inte brinner och kapslar in sina bostäder. Men det räcker inte, enligt Anders Bergqvist.

– Vi föreslår sprinklers så inte att en brand kan eskalera och fortsätta. För får man en brand som går in i konstruktionen så blir den svår att släcka, säger han.

Många säger att att bygga höghus i trä är framtiden, vad tror du?

– Jag tror också att det finns en stor fördel med att bygga i trä, om man hanterar brandriskerna. Men i det som vi ser som byggs så tar man inte hänsyn till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".