Man med statyett.
1 av 2
Filmregissören Ruben Östlund prisades på EFA. Foto: Tobias Schwarz/TT.
Regissören Ruben Östlund.
2 av 2
Ruben Östlund. Foto: YANN COATSALIOU/AFP
Värnamo

Ruben Östlunds "The square" prisades i Berlin

14 min

Bästa manus, bästa regi - och bästa film. Vid European Film Awards var Ruben Östlunds "The square" nominerad i fem kategorier - och vann allihop.

Det blev ett fullständigt prisregn över regissören Ruben Östlund och "The square" vid filmgalan European Film Awards, EFA, under lördagskvällen. Filmen, inspirerad av konstverket Rutan i Värnamo, vann priset för bästa film, bästa komedi, bästa regi och bästa manus. Dessutom vann Claes Bang pris som bästa manliga skådespelare för sin insats i filmen som den plågade konstnärlige ledaren Christian.

Sedan tidigare har "The square" och Josefin Åsberg även vunnit EFA-pris för bästa scenografi.

– Alla i teamet kan fira tillsammans att vi har vunnit det här, sade Ruben Östlund när han tog emot utmärkelsen för bästa film av prisutdelaren Stellan Skarsgård.

Precis som vid galan i Cannes fick Ruben Östlund tillfälle att dirigera publiken i sitt patenterade "primal scream of happiness", där han uppmanar publiken att skrika rakt ut av glädje. Den här gången genomförde han det två gånger under kvällen.

– Det vi siktade på med "The square" var ett innehåll som vi tyckte var viktigt. Vi ville att den skulle vara vild, underhållande och spännande, sade Östlund efter priset för bästa komedi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista