Värnamo

Företag i länet förhörs angående miljöskandal

Plast som brann på en illegal soptipp i Lettland i somras tros komma från företaget Swerec i Värnamo.

Det är Dagens Nyheter som berättar om polisutredningen som pågår efter miljöskandalen i Lettland. Tusentals ton plast brann på den illegala soptippen och polisen tror att mycket av plasten kommer från privatpersoners källsortering i Sverige.

Nu i höst har svensk polis, på begäran av sina lettiska kollegor, gjort husrannsakan och haft förhör med företrädare för återvinningsföretaget Swerec i Värnamo. Drygt 40 procent av alla plastförpackningar som svenskarna samlar in och källsorterar skickas till företagets anläggning i Lanna utanför Värnamo, enligt Dagens Nyheter.

Leif Karlsson som är vd på Swerec säger till tidningen att de blivit förhörda som vittnen, att de har skickat plast till Lettland men inte till anläggningen med den illegala soptippen. Efter branden har Swerec slutat att skicka plast till Lettland.

I polisutredningen som pågår har hittills tre lettiska medborgare delgivits misstanke om brott. Alla inblandade bolag nekar till att ha gjort något fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista