Eksjö

Träindustrin saknar arbetskraft – utbildar nyanlända

2:42 min

Träindustrin i Småland saknar yrkeskunnigt folk och har inte tid att vänta, nu utbildar själva.

Ett framgångsrikt samarbete med Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket har lett till nya anställningar bland människor som stått långt från arbetsmarknaden och många av de nya byggnadsarbetarna är nyanlända från till exempel Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea.

– Jag vill fortsätta studera, men först ska jag arbeta. Om jag kan ska jag arbeta och studera samtidigt, säger Mohammad Chzlan från Syrien som utbildar sig i Eksjö i Småland.

Han är en av 18 elever som ska lära sig industriellt byggande av hus på en arbetsmarknad där det finns jobb. Utbildningen är på 35 veckor, varav 12 ute på ett företag.

– Vi har byggt hundkojor, vi har byggt fågelholkar, vi har byggt lekstugor och sen avslutar vi med en liten Attefallare, Attefallshus. Så vi försöker få med dem och lära sig så många moment som möjligt, säger läraren Fredrik Johansson.

Utbildningen är beställd av industrin och skräddarsydd för deras behov. Hittills har de flesta deltagarna fått jobb, säger affärsområdeschefen och projektledaren Bodil Svensson på Träcentrum, en stiftelse för utbildning och samarbete.

– Den första gruppen som gick ut fick 14 av 18 arbete, det blev två till senare. Av de som slutar nu i veckan vet vi redan nu att 13 av 18 har arbete och att det kommer att bli fler, säger Bodil Svensson.

Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen samarbetar med företagen i en kurs som är en god affär, enligt Bodil Svensson. Det behövs inte enbart yrkeskunskaper, deltagarna får lära sig annat också om regler och normer och hur man förväntas uppträda på en svensk arbetsplats.

Kombinationen är en förklaring till varför projektet är lyckat, säger Bodil Svensson.

– Vad behöver personerna veta för att funka på en svensk arbetsmarknad? Vad behöver de veta för att deras chef i Sverige ska tycka att de är en bra arbetare?

– Att vi coachar de här grupperna inom de områdena, det gör ju att företagen och deltagarna vågar lita på varandra och då hittar de en anställningsform som funkar, säger Bodil Svensson på Träcentrum i Nässjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista