Gunnar Dahlqvist, Hela Människan
Gunnar Dahlqvist, verksamhetsledare för Hela Människan i Jönköping Foto: Dan Segerson, Sveriges Radio
Jönköping

Fler pensionärer söker hjälp inför jul

Gunnar Dahlqvist: Ångesten ökar inför jul
1:20 min

Trots att svensk ekonomi är stark och bristen på arbetskraft stor ökar behovet av hjälp inför jul.

Julen är ju en högtid som de flesta av oss ser fram emot, men långt ifrån alla. Det är något som olika hjälporganisationer märker av. Julen ställer krav som många inte klarar och allt fler söker hjälp, säger Gunnar Dahlqvist som är verksamhetsledare på Hela Människan i Jönköping.

– Ligger man på låg nivå i ekonomisk förmåga så höjs ju ångesten i samband med helger. Det är julklappar och mina barn måste ju också få något och jag har inga pengar osv.

Är det fler idag som behöver hjälp än tidigare?

– Ja, det vill jag absolut påstå att det är.

Hela Människan har en speciell fond där personer som behöver hjälp inför jul med t.ex julklappspengar, kan söka ett bidrag. Enligt Gunnar Dahlqvist är det många som söker de pengarna. 

Där har vi sett en ökad ström under de senaste åren. Vi har tyvärr inte resurser att tillgodose alla ansökningar på långa vägar.

Vilka är det som söker de här pengarna?

– Det är ensamstående föräldrar och pensionärer. Att pensionärer söker hjälp är en tämligen ny företeelse för oss men det blir fler och fler, säger Gunnar Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".