Bild på Ramin tagen snett bakifrån.
Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Ramin ska utvisas – tänker gömma sig

2:53 min

Han har förlorat mot Migrationsverket och måste lämna landet, men Ramin vägrar och går nu under jord.

På fredag är det meningen att Ramin ska överlämna sig till Migrationsverket och skickas till Afghanistan. Istället kommer han gå under jorden och leva kvar i Sverige som gömd.

Ramin kom till Sverige från Iran 2014. Hans pappa är från Afghanistan och under sin uppväxt i Iran säger Ramin att han, på grund av sina afghanska rötter, levde ett utsatt liv under hot. När iranska myndigheter dessutom ville skicka honom till Afghanistan säger Ramin att han fick nog och valde att ta sig till Sverige.

Under tiden Ramin bott i Sverige säger han att han har konverterat från islam till kristendom. Men Migrationsverket bedömer att Ramin inte är kristen och därmed inte har skäl nog att stanna i Sverige.

– Jag har ingen väg tillbaka, för de som konverterar från islam till kristendom är det dödsstraff säger Ramin.

Fredagen den 15:e december ska Ramin infinna sig på Migrationsverket för att skriva under ett papper där han frivilligt väljer att återvända till Afghanistan. Men Ramin säger att han inte kommer dyka upp, istället kommer han fortsätta leva i Sverige som gömd.

– Varför jag? Jag har lärt mig språket, jag har kommit igenom samhället, jag har lärt mig om alla traditioner, om allt... Varför ska inte jag få stanna? säger Ramin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista