Rolf Andersson ler.
Rolf Andersson har MS, men låter inte det hindra honom från att leva och vara glad. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Gislaved

Så gör Rolf för att inte bli ett med sjukdomen

Rolf Andersson: Viljan och det goda humöret är jätteviktigt
7:09 min

Han har levt med MS under många år, men Rolf Andersson från Gislaved har vägrat att bli sin sjukdom.

Det har gått många år sedan Rolf Andersson började känna de första symtomen. Det tog sedan tid innan läkarna ville berätta för honom vad det var som hade drabbat honom.

– Först ville jag inte berätta för min familj. Jag ville inte att de skulle hamna i något mentalt dilemma. Men min fru Berith har varit det stora stödet för mig, säger Rolf.

MS, multipel skleros, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, alltså i hjärnan och ryggmärgen. Det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör i sin tur att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet.

År 2000 fick Rolf Andersson börja med bromsmediciner, men för ett och ett halvt år sedan tog kroppen för mycket stryk av behandlingen och han fick sluta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".