Barnarpasjön är grön av alger och luktar inte gott.
Det doftade gammalt blomvatten om Barnarpasjön konstaterade Karin Selldén den 15 september 2016. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
P4 Jönköpings vad-hände-sen-kalender

Ett år efter stanken: Nu tas stora bottendammsugaren fram

5:31 min

Det blir en stinkfri sommar i Barnarp nästa år, och om ett par år kan man kanske till och med bada i Barnarpasjön igen.

För ett drygt år sedan stank det i Barnarp utanför Jönköping. Odören visade sig komma från Barnarpasjön som var helt grönbrun och luktade gammalt blomvatten trots att sjön muddrats i liten skala sedan 2013.

Men nu ska den stora bottendammsugaren tas fram, berättar Jenny Kanerva Eriksson limnolog, miljö- och hälsoinspektör på Jönköpings kommun. Kanske kan Barnarpasjön bli samma fina bad- och fiskesjö som den var på 40-talet.

Det muddringsprojekt som i fyra år har pågått i den övergödda Barnarpasjön har varit lyckat, men för litet för att hålla algerna stången. Så nu har Jönköpings kommun fått klartecken av Mark- och miljödomstolen att fortsätta med arbetet i tio år till. 

– Nu ska vi kunna utföra de riktiga muddringarna. Vi kommer ta upp fosfor från botten för att stoppa övergödningen. Planen är att vi ska muddra tre år i rad, sen får vi se om vi behöver fortsätta sen, säger Jenny Kanerva Eriksson.

Målet med muddringen är att en balans i fiskesamhället ska återskapas, och att vattenkvalitén ska bli bättre. Ett tio centimeter tjockt sediment på en yta av 16 hektar ska bärgas från sjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista