Mattias Westerberg
1 av 3
Mattias Westerberg med sin metalldetektor. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Mynt, tennsoldater och en docka i metall är några av sakerna Mattias hittat i länet.
2 av 3
Mynt, tennsoldater och en docka i metall är några av sakerna Mattias hittat i länet. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
En kopparvikt från 1300-talet som Mattias hittade i trakterna kring Aneby.
3 av 3
En kopparvikt från 1300-talet som Mattias hittade i trakterna kring Aneby. Foto: Privat
Jönköping

Han är den skattletande amatörarkeologen i Ölmstad

2:39 min

Hittade fynd från 1300-talet och en guldring i Lekeryd. Mattias Westerberg brinner för sin hobby; att leta efter historia under jorden.

Mattias Westerberg i Ölmstad köpte sig en metalldetektor för ungefär tio år sedan. Sedan den dagen har intresset för att leta efter gömda föremål i marken bara växt. Genom åren har det blivit en hel del ringar, mynt och massa skräp. Men för att använda en metalldetektor krävs ett tillstånd från länsstyrelsen. Om man inte har tillståndet kan man göra sig skyldig till brott.

– Det finns så mycket historia som bara väntar på att bli upptäckt, säger Mattias Westerberg.

En av de finaste sakerna han nyligen hittat var en viktlod i koppar från 1300-talet som han fann i trakterna kring Aneby. Föremålet fick han ersättning för av riksantikvarieämbetet och finns i dag på länsmuseet i Jönköping. 

– Viktlod hade man förr, för att väga till exempel silverföremål. När jag såg vad det var i marken meddelade jag länsstyrelsen och sen lämnade jag in det till museet, säger Mattias Westerberg.

Ett annat värdefullt föremål som han har hittat är en guldring. Den hittade han vid Uddebobadet i Lekeryd och han söker nu efter ringens ägare. I ringen står det "Göte och Marianne" och ett datum. Det datumet vill han att den som påstår sig vara ringens ägare ska säga för att få tillbaka den.

Vet du vem ringens ägare kan vara? Mejla oss! p4jonkoping@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista