Många orienterare springer i en skog.
1 av 2
Det blir många orienteringstävlingar i Jönköpingstrakten nästa år. Foto: Ulf Palm/TT.
Sven-Åke Karlsson.
2 av 2
Sven-Åke Karlsson, tävlingsledare för SM. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Orientering

Alla SM-tävlingar till Jönköping nästa år

1:12 min

Nästa år, 2018, blir ett riktigt orienteringsår i Jönköpings län. Samtliga SM-tävlingar för seniorer och juniorer kommer arrangeras i Jönköpingstrakten.

Från början av april till mitten av september kommer trakterna runt Jönköping, med jämna mellanrum, invaderas av orienterare. Allt från världens bästa Tove Alexandersson till mindre meriterade ungdomar.

Tävlingarna kommer äga rum i Vireda, Huskvarna, Jönköping och Hok. Totalt flera hundra tävlande som gör 3000 starter. För att ro arrangermanget i hamn krävs nästan 300 funktionärer från samtliga orienteringsklubbar från Gränna i norr, till Skillingaryd i söder. Från Lekeryd i öster till Bottnaryd i väster.

Att Svenska Orienteringsförbundet väljer att lägga alla tävlingar på samma ort är inte nytt, så har man gjort de senaste två åren.

Sven-Åke Karlsson som är tävlingsledare för SM hoppas att SM ska bli en injektion för orienteringssporten i Vätterbyggden.

– Vi hoppas att de som idag sysslar med orientering skall få en extra nytändning men även att fler ska hitta till orienteringssporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista