En person skriver på ett papper och en bild på höghastighetståg.
1 av 2
Avtalet om en ny höghastighetsjärnväg undertecknades i dag. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio och AP/Scanpix.
Nio personer står uppradade vid ståbord.
2 av 2
Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun och Tranås kommun skriver under avtalet med Sverigeförhandlingen. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Höghastighetsjärnvägen

Här undertecknas avtalet om snabbtågen

1:19 min

I dag undertecknades avtalet med Sverigeförhandlingen om ny höghastighetsjärnväg i Rådhuset i Jönköping.

I flera års tid har nu representanter som tillsatts av regeringen åkt land och rike runt för att förhandla med kommuner och regioner om en ny höghastighetsjärnväg, i den så kallade Sverigeförhandlingen.

Den sista december i år ska förhandlarna lämna in sin slutrapport till regeringen, och i dag var det dags för Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun och Tranås kommun att skriva under avtalet med Sverigeförhandlingen.

– De här innebär mycket. Det är ett stort åtagande för en liten kommun som Tranås, säger Anders Wilander (M), kommunstyrelsen ordförande i Tranås.

Trots att avtalet är undertecknat är det långt ifrån klart att det blir någon ny höghastighetsbana. Till våren är det dags för regeringen och riksdagen ta beslut i frågan.

När kan vi eventuellt få se en höghastighetsbana i Jönköpings län?

– Om det blir en snabb finansiering via lån, då kommer vi kanske kunna åka 2035, säger Anders Wilander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista