Julie Kis och Eivind Tvedt framför stor maskin
Julie Kis och Eivind Tvedt, CNC-operatörer, lämnade arbetslösheten i Norge för jobb i Bredaryd. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
P4 Jönköpings vad-hände-sen-kalender

Norgesatsningen gick hem: Julie och Eivind fick jobb i Bredaryd

Rob Floris, AF: Alla var skeptiska i början
4:06 min

Att svenska ungdomar åker till Norge för att jobba är ju vanligt, men nu går flyttlassen även åt andra hållet. Arton norska CNC-operatörer har lockats hit med jobb.

I Norge går hundratals CNC-operatörer arbetslösa. I vårt län skriker företagen efter just CNC-operatörer.

Så i början av mars i år tog Rob Floris, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen i Värnamo, kontakt med en kollega i Norge, och tillsammans men Värnamo Näringsliv har de försökt få norska jobbsugna arbetslösa CNC-operatörer att flytta till Värnamo med omnejd med både  jobbmässa och studieresor till olika arbetsplatser här.

Och det gick över förväntan.

Inte mindre än 18 norska CNC-operatörer har flyttat hit och börjat jobba i regionen. Två av dem är Julie Kis, 19, från Bergen och Eivind Tvedt, 29,  från Stavanger som båda jobbar på Formteknik i Bredaryd och de ångrar inte flytten till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".