Lars Erik Fälth kommunalråd (C) Aneby kommun
1 av 2
Lars Erik Fälth kommunalråd (C) Aneby kommun Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jens Larsson vd på stiftelsen Aneby bostäder
2 av 2
Jens Larsson vd på stiftelsen Aneby bostäder Foto: Tommy Alexandersson/sveriges Radio
Aneby

Rekordlång kö för hyresrätter i Aneby

1:47 min

Invånarna i Aneby kommun blir bara fler och behovet av hyresrätter är stort. På några år har bostadskön gått från noll till flera hundra.

Sedan årsskiftet har länets minsta kommun Aneby vuxit med 2,7 procent. I dag bor det närmare 7 000 invånare i kommunen och det är den högsta siffran sedan 1999. Som en följd av det har trycket på hyresrätter förändrats ordentligt.

– Vi har en kö i dag på ungefär 500 till 600 personer. Kön blir inte mindre och en etta eller tvårummare ligger idag på cirka ett år i kö och en trea eller fyra på två år, Säger Jens Larsson vd på det kommunala bostadsbolaget Stiftelsen Aneby bostäder.   

För bara några år sedan såg situationen helt annorlunda ut. Då kunde man få tag i en hyresrätt på bara någon månad, det fanns knappt någon kö alls.

– För fem, sex år sedan fanns det ett antal lägenheter kanske tio till 25 stycken lediga som bostadsbolaget hade. Det gjorde att man snabbt kunde få en lägenhet, så vi är inte vana vid den här situationen, säger Lars-Erik Fälth centerpartistiskt kommunalråd i Aneby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista